Menneet maisemat

Palaa Ihmisiä ja tapahtumia -osioon.
Siirry Arkista aherrusta -osioon.

Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.

Jyrmysjärven rannassa oleva meijeri vuonna 1934 lähetetyssä postikortissa. Vieressä näkyy meijerikön asuinrakennus ja oikealla kauppa.Suodenniemelle Mouhijärveltä tuleva tie. Oikealla Jyrmysjärvi, taustalla paloasema ja laajennettu meijeri sen oikealla puolella.Suodenniemen kirkon mäki 1900-luvun alkupuolella. Edessä näkyy hautausmaalle varattu paikka, mutta kuuset sen reunoille ovat vielä istuttamatta.
Kirkon mäki edustallaan vuonna 1938 pystytetty kansalaissodan muistomerkki. Huomaa hautausmaata reunustavat kuuset, jotka nykyisin ovat jo kypsässä iässä.Näkymä kirkon tornista Röyskän mäelle. Vertaa kuvaan 28.Vastakkainen näkökulma edelliseen kuvaan verrattuna. Taustalla kirkon mäki.
Tie Kittilästä Pohjakylään. Tien kulkua korjattiin hätäaputöinä 1930-luvulla.Hevosia viedään Tampereelle armeijalle luovutettavaksi lokakuussa 1939. Talvisodan syttymiseen on reilu kuukausi. Kyydissä on polkupyöriä sekä armeijaa että hevosten luovuttajien paluuta varten.Näkymä Kirkkojärveltä kohti Kourajärveä. Porin tie kulkee vielä sahan pohjoispuolelta. Etualalla Osmansaari. Huomaa vedenkorkeus!
Kirkko ilmasta nähtynä. Edessä terveystalo, taustalla Koivuniemenjärvi.Heinää seipäällä Taipaleen kylässä.Kunnalliskoti (nykyinen Heikkilän palvelukeskus) Koivuniemenkylän peltojen ympäröimänä.
Pohjakylän keskustaajamaa 1950-luvulta. Vertaa kuvaan 15.Edessä Pohjakylää, keskellä oikealla Kittilää ja taustalla Jalkavalaa. Järven takana siintää Pajuniemen peltoja. Kuva todennäköisesti 1980-luvun alusta. Vasemmalla on vielä laajoja peltoaukeita...Suodenniemen keskustaajamaa 1980-luvulla. Kuvan keskellä kuusikossa hautausmaa ja  selkeä maamerkki kirkon mäki. Kirkon mäen oikealla puolella peräkkäin Säästöpankin keltainen, kunnantalon punainen ja terveystalon vaalea rakennus.
Näkymä Pohjakylään ilmeisesti 1980-luvun alusta. Maisema on vuosikymmenten mittaan muuttunut, jos sitä vertaa kuvan 12 tilanteeseen.Edessä Kirkkojärveä, taustalla Jyrmysjärvi. Kirkon mäki jälleen Pohjakylän kierroksemme keskiössä.Toinen otos edellisen vierestä. Punainen kunnantalo pilkistää kuvan keskellä. Ahopolun rivitalot ovat vielä tekemättä. Nykyiset Ravintola Pianon toimitilat ovat vasta valmistuneet Matkahuollon käyttöön.
Vielä vilkaisu Pohjakylän yli lännestä itään. Etualalla näkyy saha ja sen edessä Sahan salmi.Sahan salmi jäiden otteessa.Kittilä ilmasta nähtynä. Etualalla Kourajärvi ja Kelaranta.
Uimareita Kelarannassa.Tampereen ja Porin välissä sijaitsevalta Suodenniemeltä oli ennen vilkkaat linja-autoyhteydet eri suuntiin. Tämä auto kuljetti matkustajia Suodenniemeltä Siuron asemalle.Nostalgiakuva parin vuosikymmenen takaa: Länsilinjojen auto ottaa matkustajia silloisen Matkahuollon pihasta.
Laiduntavia lehmiä Koivuniemenjärven rannalla. Taustalla Heikkilän palvelukeskus.Lehmiä laitumella. Taustalla Taipaleen kylää.Pukan ja Mikkolan talot Kirkkojärven itäpuolella.
Röyskän rinnettä. Taustalla Kittilän kylää, etualalla Pohjakylää.Näkymä kirkontornista Kittilän suuntaan. Mäen päällä näkyy urheilutalo ennen laajentamistaan.Toinen suunta tornista. Edessä näkyy seurakuntatalo ja taustalla Kirkkojärvi. Hautausmaan laajennuskin on jo valmis.
Tuokiokuva vanhalta hautausmaalta Vanhankirkonlahden rannalta.Näkymä Kourajärven yli Tuorille (Koppelo).Näkymä Suodenniemen Pirunvuoren luolan edustalta Lavian suuntaan.
Suodenjärven - Palojärven "kannakselta" ns. Mutimatkasta vanhojen tukkirännien pystypuita.
Klikkaa kuvaa nähdäksesi siitä suurennoksen.

Palaa Ihmisiä ja tapahtumia -osioon.
Siirry Arkista aherrusta -osioon.
Palaa sivun yläosaan.

Tiedätkö kuvista enemmän kuin mitä kuvatekstit kertovat? Kerro tietosi yhteydenottolomakkeella meille niin jaamme sen tällä sivulla kaikille katsojille. Erityisesti kiinnostavat tiedot siitä milloin kuvat on otettu ja henkilöistä jotka niissä esiintyvät.

Muista ilmoittaa tietojen yhteydessä kuvaosio (esim. Menneet maisemat) ja kuvan numero (esim. 12/31; numero näkyy kuvasuurennoksen alakulmassa).

 

"Ei laiskan laiho lakoile."

Suodenniemeläinen sananlasku