Huom! Suodenniemen arkeologista karttaa ei enää päivitetä. Ajantasaisimmat tiedot Suodenniemen arkeologisista kohteista ja esinelöydöistä löydät valtakunnallisesta Muinaismuistot.info-palvelusta.

Karttasymbolit

Punainen alue = kivikautinen asuinpaikka

Punainen nasta = kivikautinen irtoesinelöytö

Keltainen alue = 1600- ja/tai 1700-luvun ryhmäkylän rakennusten sijaintipaikka

Keltainen nasta = 1600- tai 1700-luvun rakennuksen paikka/jäännökset

Turkoosi nasta = historiallisen ajan irtoesinelöytö

Sininen nasta = vedenalainen esinelöytö

Vihreä nasta = ajoittamattomaksi jäänyt arkeologinen esinelöytö

 

Suodenniemen arkeologinen kartta

Karttaa koskevia kysymyksiä ja vastauksia:
 

Mitä tietoja kartta sisältää?

Suodenniemen arkeologiseen karttaan on merkitty Museoviraston tiedossa olevat entisen Suodenniemen kunnan alueella olevat muinaisesineiden löytöpaikat ja kivikautiset asuinpaikat. Kartasta näet myös 1600- ja 1700-lukujen ryhmäkylien paikat, jossa niiden talot sijaitsivat. Siinä näkyvät myös saman aikakauden historiallisten rakennusten paikat tai jäännökset nykykartalla.

 

Mistä tiedot on kerätty?

Tiedot on kerätty Suodenniemi-Seuran toimesta Museoviraston muinaisjäännösrekisteristä keväällä 2012. Siitä saattaa puuttua rekisteriin sen jälkeen lisättyjä suodenniemeläisiä kohteita. Löytöpaikkojen nimet ovat Museoviraston antamia virallisia nimiä lukuun ottamatta useampaan osaan jakautuneita kivikautisia asuinpaikkoja, joiden nimiin on teknisistä syistä jouduttu lisäämään sulkuihin järjestysnumeroita.

Jatkossa kohteiden tietojen yhteyteen lisätään linkkejä muihin niitä koskeviin tietoihin, kuten vanhoihin lehtijuttuihin ja tutkimusraportteihin.

 

Mihin karttaa voi käyttää?

Kartan avulla näet kotikulmiesi tai kesäpaikkasi läheiset arkeologiset kohteet. Se antaa maisemaan uuden näkökulman. Sukututkijalle kartta tarjoaa uuden ulottuvuuden, kun menneiden sukupolvien asuinpaikasta saa käsityksen nykykartan avulla.

Laajemmassa mielessä kartasta näkee muutamalla vilkaisulla, miten esihistoriallinen ja uudempikin asutus on pitäjään sijoittunut. Kartta osoittaa, että muinaisesineitä on löytynyt useimmista paikoista mistä maata on aikojen saatossa kaivettu. Suodenniemen muinaisuus on siis täynnä ihmisiä ja toimintaa, joista hiljaiset löydökset nyt kertovat omalla tavallaan.

 

Miten kartta toimii?

Avaa kartta oikealla näkyvästä linkistä. Aluksi näet koko Suodenniemen alueen, minkä jälkeen voit kohdistaa kartan haluamaasi kohtaan joko vasemmalla olevan liukusäätimen avulla tai hiiren "rullaa" pyörittämällä. Voit myös "tarttua" karttaan ja liikkua siten kartalla haluamaasi kohtaan.

Kartta näkyy joko satelliittikuvana tai perinteisempänä karttakuvana. Kummassakin näkymässä on omat vahvuutensa. Voit siirtyä näkymästä toiseen kartan oikeassa yläkulmassa olevien painikkeiden avulla. Tiedot on syötetty satelliittinäkymässä, joten perinteisessä karttanäkymässä kohteiden sijainnissa voi olla pieniä heittoja siksi, että kartassa esimerkiksi tiet eivät ole täsmälleen samalla kohdalla kuin satelliittikuvassa.

Karttanäkymän vasemmassa reunassa näet kartalla olevat kohteet listana. Painamalla listassa esiintyvää kohdetta näet sen sijainnin kartassa. Samalla näet lyhyen sitä koskevan esittelytekstin. Jos painat esittelyn lopussa olevaa "Katso tarkemmat tiedot" -linkkiä siirryt Museoviraston muinaisjäännösrekisteriin, jossa kohteesta kerrotaan tarkemmin ja jossa voit esimerkiksi nähdä kohteen maastokarttaan merkittynä.

Näet esittelytekstit myös painamalla kartalla näkyvää kohdetta. "Katso tarkemmat tiedot" -linkki johtaa jälleen kohteen tietoihin muinaisjäännösrekisterissä.

Karttasymbolit näet oikealla olevassa luettelossa.

 

Mihin voin ilmoittaa kartassa olevista virheistä?

Museoviraston tietokannassa näkyvät virheet voi ilmoittaa kunkin kohteen yhteydessä olevan palautelinkin kautta. Pelkästään tähän Suodenniemen arkeologiseen karttaan putkahtaneet virheellisyydet saa puolestaan mielihyvin ilmoittaa meille.