Kysy, keskustele, kaupittele!

« aihelistaan

Keski-Suomen Rossit todennäköisesti lähtöisin Suodenniemeltä


 • nimimerkki

  Markku J. Rossi

  23.1.2018 klo 10:52
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  Tervehdys, arvoisat suodenniemeläiset ! Isäni oli kotoisin Konneveden Rossinkylästä, Keski-Suomen Rossien kantatilalta. Isoäitini isä Otto oli suoraa sukulinjaa Mouhijärven sotilaskirjurista Matts Bertilsson Rossista. Kirjan Sastamalan historia 2 mukaan Suodenniemen Kittilän Rossista oli todennäköisesti kotoisin Adoff Kittinsson, vuodelta 1439.

  Suomessa on 2500 Rossia, joista enemmistö ilmeisesti Konnevedelle vuonna 1639 muuttaneen neljännesmiehen ( apulaisnimismiehen ) Ambrosius Rossin jälkeläisiä. Vähemmistö on Imatran seudulla, aikaisemmin Jääskessä ja Äyräpäässä.

  Keski-Suomen Rosseja on mm. myös kansanedustaja Markku K. Rossi. Mahdollisesti myös johtajat Mika Rossi ja Iiro Rossi ( Accenture ja Holiday Club ). Tyttäreni Anniina L K Mattila on julkaissut tiedettä julkaisussa PNAS.

  Aion käydä Suodenniemen Kittilässä kesällä 2018 ! Jos haluatte tavata kahvien merkeissä, kirjoitelkaa osoitteeseen st.hedingham@gmail.com.

  Mikkelissä 23.1.18 Markku J. Rossi

  DI , insltn(varares)


 • nimimerkki

  Markku J. Rossi

  29.1.2018 klo 10:09
  Ylläpitäjä on muokannut tätä viestiä.
  * Kirjassa Sakari Jankkari : Suodenniemi. Elämää maalaispitäjässä 1540 - 1939, on lueteltu Suodenniemen Kittilän alueen kantatilat. Ne ovat : Kela, Kurki ja Rosi ( Rossi ). Rossin tila jakaantui myöhemmin näihin : Ylirosi ja Alirosi eli Saksa. Lähellä nykyistä koulua ja paloasemaa on nyt Rosintie. Sähkökartan linkki on :
  https://goo.gl/maps/QjtK5iyDMA92 . Saksa on nyt Rosintiestä lounaaseen, lähellä uimarantaa. Saksahan voi viitata ammattiin kauppias. Kurkia olivat mm. 1200-luvun pirkkalalaispäällikkö Matti Kurki, piispa Klaus Kurki ja Knut Kurck. Rosintien itäpään etelän puoleisella talolla on vanhimman oloinen kiinteistötunnus nykyään.

 • nimimerkki

  Markku J. Rossi

  14.3.2018 klo 10:13
  Olen tutkinut asiaa lisää. Rossin eli Rosin talo kärsi huomattavasti Isostavihasta 1714. Suodenniemellä on edelleen Rosintie. Tila ei enää pystynyt maksamaan veroja. Vuonna 1725 tila halkaistiin kahdeksi. Kumpikaan uusista omistajista ei ollut Kitti tai Rossi. Todennäköisesti Henric Kitti otti 1540 lähtöpaikkansa mukaan nimen Henric Rossi, kun otti vastaan katselmuskirjurin viran Mouhijärveltä, Yliskallon sotilaspuustellista. Olen Henricin jälkeläinen. Kitti myi Rossin tilan puolikkaat 1725. Samaan aikaan tuli Teuvan Koskelan tilan uudeksi omistajaksi Kitti, joka otti tilan mukaan uudeksi nimekseen Koskela. Teuvassa on vieläkin Koskeloita. 1400-luvun nimi Kitti tulee melkein varmasti kirkon pyhimyksestä Kristoffer. Adoff Kittinssonin aikana ( 1439 ) Pohjolan kuninkaanakin oli Kristofer. Englantilaiset 1600-luvun siirtolaiset vaihtoivat Karibian saaren Santa Kristofferin nimen St.Kittsiksi, joka nimi sillä on nytkin. Nimi Kitti on kulkenut Pohjolassa etelästä pohjoiseen, ei saamelaisilta Suodenniemelle. Haaparannan pohjoispuolella ensimmäinen Kitti esiintyy 1694 ja Suomen Lapissa 1786. Samaa mieltä jälkimmäisestä on Kittien sukuseura.

 • nimimerkki

  Markku J. Rossi

  21.4.2018 klo 13:11
  " Se on totinen tosi,
  ett' Kittiläss' on Rosi . "

  Saatan liikkua seudulla 19.7. iltapäivällä matkalla
  Porin jatseihin ...

 • nimimerkki

  Auli Horelli

  4.7.2018 klo 09:24
  Hei!

  Ala- Rossin isäntä on saanut tiedon sukulaisuudestanne ja ottanee teihin yhteyttä lähiaikoina.
  Hyvää kesän jatkoa!

 • nimimerkki

  Markku J. Rossi

  13.7.2018 klo 21:28
  Kiitos ! Siis todennäköiset esi-isäni ovat kyntäneet Rosin peltoja. Rosi myytiin ilmeisesti suvustani v. 1725, mutta se kiinnostaa silti esi-isien mantuna minua. Ystävällisen kutsun perusteella suunnittelen vierailevani Saksan tilalla 22.7.

 • nimimerkki

  Markku J. Rossi

  1.8.2018 klo 09:15

  Kiitokset Helavuorille antoisasta vierailusta 22.7. ! Ihailimme Saksan ( Alirosin ) talon tyylikästä sisustusta ja tarinoita kerrottiin. Totesimme, että vaimollani ja minulla, sekä Helavuorilla oli sama vihkimispäivä ja molemmilla pariskunnilla on kolme tytärtä. Hämmästyin, että Kelan ja Kurjenkin talot ovat vielä olemassa. Kävimme myös ihailemassa museon esineistöä ja saimme asiantuntevan opastuksen. Matkalla itään poikkesin vielä katselemassa Mouhijärvellä Yliskallon entisen sotilaspuustellin maisemia. Esi-isäni olivat siellä töissä vv. 1540-1639 kirjureina. Myöhemmin tänä vuonna tapahtuu vielä jotain vierailuun liittyvää...

 • nimimerkki

  Markku J. Rossi

  22.11.2018 klo 10:09

  Parin sivun kirjoitelmani uteliaan ihmisen omien juurien etsinnästä julkaistaan lehdessä
  Suodenniemen Joulu 2018. Hyvää Joulua kaikille !
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Keski-Suomen Rossit todennäköisesti lähtöisin Suodenniemeltä

Tälle keskustelupalstalle kirjoitetut viestit julkaistaan palstalla vasta ylläpitäjän hyväksymisen jälkeen.