Kysy, keskustele, kaupittele!

« aihelistaan

Onko koko maailma vaakalaudalla?


  • nimimerkki

    "Hartsa" Hakala, tori-isäntä.

    29.11.2016 klo 13:23
    Talvinen tervehdys kaikille! Ensinnäkin lämmin kiitos Hilkka Asteljoelle, Suodenniemen kirjaston puolesta, taitavasta sanavalinnasta sisältävästä tekstistä. Siitä käy esiin kaikki se, mitä meistä niin moni"suodenniemeläinen" ajattelee, vaan ei osaa lauseiksi loihtia. Lukekaapa päättäjät teksti vaikkapa useampaan kertaan. Toivon että vasta sen jälkeen teette isoja päätöksiä. Kirjakaupunki ja Sastamalan kauneimpia rakennuksia, josta kirjastoa ollaan siirtämässä "jonnekin," koululle , urheilutalolle nuorisotiloihin. Perusteluna, kun ei nuoriso edes käytä tiloja. Miksiköhän, miettikääpä asiaa. Miksei kirjoja rahdata samantien Sastamalan keskustaan, sillä lopulta täältä karsitaan suurin osa peruspalveluista pois. Säästötoimenpiteitä, vanha laulu. Ei me maalaiset ihan tyhmiä olla, sillä on täälläkin ollut aikoinaan useita kansakouluja, joista on lähdetty jatko-opintoihin sekä työelämään. Vanha kunnantalomme, nykyinen kirjastomme huokuu historiaa vuosien ja vuosikymmenten takaa. Siellä on tehty kovia päätöksiä kunnan eteenpäin viemiseksi. Isämme, isoisämme jne, ovat istuneet tuntikausia kirjaston yläkerrassa, kokoushuoneessa. On ollut helppoja, mutta useammin varmasti vaikeita asioita päätettäväksi. Nykyisillä päättäjillä on varmasti samanlainen tilanne, ymmärrän kyllä asemanne. Maanantai-iltana 28.11 oli kirjastolla lämminhenkinen runo- ja lauluilta. Väkeä oli pienistä alkaen ihan vanhuusväestöön. Tunnelma oli lämmin, aivan kuin jonkun kodissa olisi istuttu. Lopuksi nautimme kahvit. Tilaisuuden jälkeen yleisöä jäi tutkimaan sekä lainaamaan kirjallisuutta. Rupattelemaan keskenään.
    Joulukuussa on tiedossa samantapainen iltatuokio. Kirjastomme ja tuo rakennus on meille monelle myös kohtaamispaikka. Syy, miksi kirjasto aikanaan siirrettiin Kelalta kunnantalolle oli käsittääkseni jyrkkä röyskänahde. Sama mäki mistä aikanaan lähdettiin puolustamaan rakasta isänmaatamme, kalliilla hinnalla, niinkuin tiedämme. Se mäki on varsinkin vanhuksille kova nousta. Pitäisikö rollan kanssa kiertää sahan kautta? Kysynkin, miksi se pitäisi siirtää takaisin sinne mäen päälle? Ovatko vanhukset parempikuntoisia tänäpäivänä? Varmaankin, kiitos Väisäsen Juhanin ja Luukkasen Merjan. Vanhusten rivitalot ja yleensäkin rivitalot sijaitsevat urheilukentän ympärillä. Arvatkaapa mitä? Myös vanha kunnantalomme, nykyinen kirjastomme on siinä vieressä. Pieni nousu on siinäkin, tosin loiva ja siitä matka jatkuu lähes tasaisella terveyskeskukseen, joka meillä vielä toistaiseksi on. Olemme siitä hyvinkin kiitollisia. Kirkonmäelle onkin sitten jo hurja nousu. Siinä nuorempikin puhaltaa kovasti kun pääsee ulko-ovelle saakka.
    Elämme epävarmoja aikoja. Loppujen lopuksi nämä meidän murheemme ovat pieniä verrattuna maailmanlaajuiseen tilanteeseen sekä uhkaan joka leijuu ja on lähes käsin kosketeltavaa. Siirtyykö meiltä kirjasto, suljetaanko meiltä terveyskeskus? Myydäänkö Salmin leirikeskus taikka srk-talo. Mutta siihen saakka kun nämä palvelut ja kiinteistöt ovat meillä, me myöskin pidämme niistä kiinni. Joku on sanonut, Suodenniemellä asuu itsepäisiä ja hankalia ihmisiä. Voi ollakin perää ja varmasti onkin. Allekirjoittanutkin saattaa olla erittäin hankala jos on aihetta. En suosittele kokeilemaan. Elämäni mottona on jo pitkän ollut se, että haluan elää kaikkien kanssa sulassa sovussa, hymyillä ja vaihtaa ajatuksia kun kohdataan. Ensi kesänä viimeistään jälleen torilla. Saan kai harjoitella vielä kolmannen kesän, josko sitten opin tori-isännän roolin. Paras unilääke on se kun pyrkii olemaan rehellinen toisille sekä myös itselleen.
    6.12 vietämme jälleen itsenäisyytemme juhlaa. Siniristiliput hulmutkoon saloissa ja kuvastakoon isänmaan rakkautamme sekä kiitollisuuttamme niille, jotka ovat taistelleet ja tehneet maastamme paikan jossa elää sekä kasvattaa lapsiamme. Siirtyköön perintömme sukupolvelta toiselle ikäänkuin perintönä. Me veteraanien lapset, meille asia on itsestäänselvyys. Ei välttämättä jälkipolville ja siinä meillä kaikilla on tehtävä. Maailman tilanteesta ja uhkakuvista riippumatta valmistaudutaan itsenäisyyspäivän viettoon arvokkain ajatuksin. Suurin kiitos Korkeimmalle, joka on tehnyt tämän mahdolliseksi.

    Siunattua adventinaikaa, hyvää joulunodotusta sekä rauhaisaa Joulua kaikille.

    Hakalan "Hartsa"

  • nimimerkki

    kesäsuodenniemiläinen

    29.11.2016 klo 15:43
    No nyt on kyllä ollut asialliset kirjoittajat asialla hyvän ja tärkeän kirjaston puolesta. Täällä ns. isossa maailmassa ei uutuuskirjaa saa käsiinsä vuoden sisälläkään sen ilmestymisestä. Mutta kas kummaa, Suodenniemen kirjastossa se uutuus on ihan siinä hyllyssä silmiesi edessä. Siellä lainaajat tietävät että uusi kirja luetaan ja palautetaan mitä pikimmin että muutkin saavat nauttia. Pidetään kirjastosta "kiinni".
    Kiitos myös kirjastonhoitaja Hannelelle hyvästä palvelusta-

  • nimimerkki

    Hilkka Asteljoki

    30.11.2016 klo 21:29
    Hyvä Harri
    Hannele olisi ihan oman kirjoituksen väärtti. Hän on ollut koko ajan kirjaston hyvä henki ja puolustanut hyviä kirjahankintoja. Hän on aina ystävällisesti palvellut ja yrittänyt hankkia tenttikirjoja jopa mahdottomalta tuntuvista paikoista. Hannele osaa neuvoa, jos joku ei tiedä, miten saada netistä tarvittavaa aineistoa. Hannele ansaitsee sen putkiremontin, joka siinä pitää tehdä, että edes työntekijällä on säälliset saniteettitilat. Hannele ansaitsee meidän kaikkien käyttäjien lämpimät kiitokset.

  • nimimerkki

    Sari Suvala

    1.12.2016 klo 17:49
    Kiitos aiemmille kirjoittajille, joiden ajatukset saivat itsenikin tähän naputtelemaan. Olen vanhustyön ylempää amk-tutkintoa opiskeleva ja siten olen paljon joutunut miettimään kaupunkimme ikäihmisten palveluita. Etenkin sydänalaa tietenkin riipaisee tämä sivukylien asema Sastamalan kaaupungissa. Sastamalan kaupunki on kehittyvä, edistyksellinen kaupunki mutta missä kohtaa... Se on siellä isolla kirkolla, mihin kaikki suunnitelmat kiteytyy. Säästöjä on haettava, ikäihmiset lisääntyy ja veronmaksajat vähenee. Pikkukylistä nyt Suodenniemi tuntuu olevan palveluiden karsiutumisen kynnyksellä. Vanhuspalvelulaissa 1.1.2015 tullut muutos täsmentää että palveluita tulee tuottaa asiakaslähtöisesti. Suodenniemen väestö on suurimmalta osalta ikäihmisiä,onko asiakaslähtöistä viedä palvelut kauemmas?
    Kirjasto sijaitsee tällä hetkellä kunnan sijainnista parhaalla paikalla, keskellä kylää, muiden vähäisten palveluiden läheisyydessä. Lasten ja nuorten liikunnan vähyydestä tänä päivänä puhutaan paljon. Matka nykyiseen kirjastoon esimerkiksi koululta ei liene ongelma ja sillä jo voidaan saada happihyppelyä ja muutama askel enemmän koulupäivään. Sen sijaan ikäihmiset käyvät paljon terveyskeskuksessa, niin kauan kun meillä sellainen on, hautausmaalla rakkaidensa haudoilla ja samalla kertaa kauppa-asioilla. Kirjasto osuisi samalle matkalle ja olisikin hienoa, jos vielä voitaisiin yhdistää ikäihmisille tarkoitettuja palveluja kirjaston yhteyteen. Esimerkiksi ystäväpalvelua, lukutuokioita, laulua, runoja tms. joka ajoittuisi esimerkiksi laboratoriopäivänä päiväsaikaan, jolloin väkeä on runsaasti liikkeellä. Kunnilta edellytetään vanhusneuvostoa joka otetaan mukaan kunnan toiminnan suunnitteluun. Nyt Suodenniemen edustajat neuvostossa, ottakaa äänekäs kannanotto tähän kirjastoasiaan, samoin kuin liikenneyhteyksien parantamiseen. Samaa toivon myös muille valtuutetuille jotka sivukyliä edustavat.

    Rauhaisaa ja hyvää jouluaikaa toivotellen

    Sari Suvala

  • nimimerkki

    Sakari Jankkari

    2.12.2016 klo 14:51
    Paikallislehdistä olemme jatkuvasti saaneet lukea aikeista, suunnitelmista ja ratkaisuista,
    missä kaupungin johto, virkamieskunta supistaa, siirtää ja lopuksi lopettaa kunnallisia
    paikallisia palveluita reuna-alueiden asukkailta. Entisten itsenäisten kuntien rakentamia
    toimintatiloja ja -muotoja karsitaan hiljaisiksi kyliksi muodostuvissa taajamissa lyhytnäköisin päätöksin. Ei siis ihme, että työikäiset veromaksukykyiset, omatoimiset asukkaat muuttavat pois
    syrjäkylistä turvatakseen oman toimentulonsa ja lastensa opintomahdollisuudet. Jäljelle jäävät
    eläkeläiset eivät jaksa nostaa meteliä palveluiden huonontumisesta. Viimeiset vuodet he viettävät
    " paketteina" kaupungin keskitetyissä vanhustentaloissa kaukana omaisista. Vain hautausmaiden
    luku kasvaa entisissä kunnissa.

    Sastamalan kaupungin väkiluku on jälleen vähentynyt ja pienenee edelleen ellei kaupungin
    toimenpiteitä toteuteta syrjäkylien asukkaiden kanssa yhteisin päätöksin. Suunnitelmat keskittää kaikki palvelut kaupungin keskustaan, Vammalaan, ei katkaise maaseudun muuttoliikettä
    ympäröiviin vetovoimaisimpiin kaupunkeihin.

    Virkamieskunta, monasti muualta työpaikkaan hakeutuneet, tuijottaa vain
    budjetin talouslukuja ja etsii sopivia kohteita supistaa menoja. Sitten he lehti-ilmoituksella
    järjestävät paikallisten asukkaiden lain edellyttämän kuulemistilaisuuden, joihin kiireisiä, vielä työiässä olevia ihmisiä saapuu parikymmentä. Kaupungin edustaja alustaa lyhyesti aiheen. Supistamissuunnitelmista ällistyneet kuulijat saavat pienen lapun, mihin he voivat kirjoittaa omia hetkessä mieleen juolahtaneita ehdotuksia ongelman ratkaisuiksi. Tulevan päätöksen seurauksia ei kukaan kunnolla pohdi. Asiaa käsittelevä virkamies laatii ehdotuksen päättäjille. Kiireiset, omasta toimeentulostaan huolehtivat valtuutetut hyväksyvät ehdotuksen syvemmin taustoja tutkimatta ellei päätös koske oman asuinpaikan palveluita. Kohteena olevan seudun harvojen edustajien mielipiteitä ei huomioida. Monasti puoluepolitiikka vaikeuttaa läheisten reuna-alueiden yhteistyötä. Näin on toteutunut vanha viisaus " Viedään tuhkatkin pesästä".

    Viimeisessä Tyrvään Sanomissa oli artikkeli, missä kerrottiin Suodenniemellä entisessä
    kunnantalossa sijaitsevan hyvin toimivan kirjaston siirrosta paikkakunnan ainoan koulun yhteyteen ahtaisiin tiloihin. Nyt näyttää toteutuvan ennuste, mikä oli arvattavissa jo huhtikuussa 2015 Suodenniemen Kerolassa pidetyn kunnan asukkaiden kuulemistilaisuuden tuloksista.
    Myöhemmässä tilaisuudessa kaupunginjohtaja selosti Suodenniemen "kylän" asukkaille kaupungin tarjoamia palveluiden laatua ja kehittämismahdollisuuksia. Kysymykseeni kauniin historiallisen kirjastotalon (entisen kunnantalon) säilymisestä asukkaiden käytössä, hän vastasi vain, että ko. asiaa tutkii sivistyslautakunnan puolesta asiantuntijaryhmä. Paikalla olleet kirjasto- ja kulttuuripuolen edustaja jakoi puheen jälkeen pienet laput kuulijoille, joihin läsnäolijat saivat kirjoittaa hetkessä mieleen putkahtavia ehdotuksista. Kokous päättyi ja palautelaput kerättiin pois. Eräs kaupungin edustaja kuitenkin oli kertonut jo tällöin hankkeesta siirtää kirjasto pois kunnantalosta koululle tai "pyörille".

    Asiallinen, paremmin tuloksia tuottava tiedustelu hankkeista olisi saatu lähettämällä etukäteen hyvissä ajoin kirjallinen tiedustelu esim. kirjaston (kunnan talon) käyttötarpeesta taajamassa, (ei vielä kylä) kaupunginosan yhdistyksille, järjestöille ja toimintapiireille. Sen jälkeen olisi voitu järjestää kaikille avoin paikkakuntaa koskeva kehittämiskeskustelu. Suodenniemellä on aktiivisia, osallistuvia ihmisiä ponnistelemassa paikkakunnan hyväksi toimivissa yhdistyksissä (n. 20 kpl, yritys-, kylä-, harrastus-, nuoriso-, eläke-, veteraani-, liikuntayhdistystä), joiden yhdyssiteenä toimii Suodenniemi - Seura ry.
    Heillä kaikilla olisi tarvetta esittely, -mainos-, kokous-, neuvonta koulutustilojen käyttöön kirjastotalon remontoitavissa , ajanmukaistetuista tiloissa. Lisäksi tieto-, verkkoliikennepisteet tarjoisi paikallispalvelua etätoimintojen avulla. Näiden käyttäjien mahdollisia tarpeita ei ole ei ole huomioitu esiin nousseessa kirjastokysymyksessä.

    Suodenniemen kirjaston siirto pieniin, häiriöalttiisiin koulutiloihin aiheuttaa varmasti supistuksia nykyisiin erinomaisiin kirjastopalveluihin. Ratkaisu karkottaa ikääntyvät keskustaan hakeutuneet ikä-ihmiset päivälehtien ääreltä ja tietoverkoston luota. Upean, Suodenniemen entisen kunnantalon sisätilat, kirjasto ja mm. tyhjä yläkerta korjattuina yhdistysten tarpeiden mukaan ( kokous-, esittely-, mainos-, ikäpiste-, opastustila, etäpalveluineen tietokoneverkon avulla) varmaan tukisi asukkaiden viihtymistä paikkakunnalla.

    Komea, rakennusteknisesti omaa tyyliään mallikkaasti edustava hirsinen kunnantalo (r.v. 1936) on ja tulee olla ja säilyä edelleen paikkakunnan asukkaiden, kuin suuren kesämökkiläisten joukon käytössä. Talon remontointi käyttäjien toiveiden mukaiseksi lisäisi asukkaiden viihtymistä ja uskoa asua edelleen luonnonkauniissa lähiympäristössä.

    Suodenniemen keskustasta löytyy enää suuren säästöpankin konttori, baari, paloasema, terveystalo, museo ja seurakuntatilat sekä rohkean kauppiassuvun laajentama kauppaliike. Vielä muutama vuosikymmen sitten n. 3000 asukkaan pitäjässä toimi asiakkaiden palvelupisteinä mm. 6 kauppaliikettä, meijeri, mylly, matkahuolto, kolme pankkia ja itsenäisen pienenkunnan omin voimavaroin rakentamina kunnantalo, 6 kansakoulua, kirjasto, urheilutalo ja -kenttä, vanhainkoti, ja paloasema sekä museo. Pieni seurakunta huolehti kirkosta, kolmesta hautausmaasta ja myöhemmin runsaan käytön saaneen seurakuntatalon rakentamisesta. Maatalousvaltaisessa petäjässä oli yli 500 itsenäistä maatilaa, joissa asui omalla työllä talossaan toimeentulevia isäntiä ja emäntiä. Lisäksi paikkakunnan 13 kylästä löytyi lukuisa määrä ajoittain toimivia kyläkauppoja sekä yksityisyrittäjiä.

    Syntymäpitäjäni Suodenniemen historiaan, sotavuosiin sekä talouden pitoon voi tutustua kolmen
    julkaisun (Suodenniemen historia, veteraanikirja ja vasta painosta saapunut Suodenniemen Säästöpankin 100 toimintavuotta) avulla. Niistä voi todeta mm. seuraavaa: Suodenniemellä on aina kunnioitettu omatoimisuutta, talkoohenkeä, yhteistyötä sekä perinteitä eikä paettu vastuuta yhteisistä vaikeistakin asioista. Kuntaliitoksen tekeminen vuonna 2007 oli vaikea, uskalias, mutta oma, realistinen päätös. Samoin oman sadan vuoden ajan toimineen tukipylvään, Säästöpankin, tehtävien luovuttaminen Oma Säästöpankille oli varmaan ennakoiva tarpeellinen ratkaisu.

    Kaupungin päättäjien toiminta entisten kaupunkiin liittyneiden kuntien osalta on ollut yhtä soutamista ja huopaamista. Kaupungin osien valtuutetut ovat äänestäneet uskollisesti oman puolueensa esittämän toimenpiteen puolesta. Heiltä on jäänyt usein huomiotta, että omalla asuinpaikalla asuu monenlaista väkeä, rikkaita, köyhiä, yrittäjiä ja työttömiä, eläkeläisiä sekä lapsia ja nuorisoa, joiden kaikkien elinmahdollisuudet, viihtyminen tulisi huomioida. Politiikka, vain oman näkemysten eteenpäin vieminen ei edistä syrjäisen kulmakunnan kehitystä.

    Ensi kevään kuntavaaleissa maaseutu-kaupunginosien asukkaiden tulisi tarkkaan harkita ja valita keskitetysti omat tehokkaat, yhteistyötä edistävät edustajat Sastamalan kaupungin luottamustoimiin. Kylien lukumääräisesti vähäisten asukkaiden edustajat menisivät tällöin varmasti läpi. Valituiksi tulleiden entisten kuntien edustajien kesken tulisi käydä keskinäisiä ennakkoneuvotteluita, jotta syrjäkulmakuntien tarpeet tulisi jokaiselle paremmin huomioitua. Kaikkien toimintojen keskittäminen kaupungin keskustaan vähenisi ja tällöin "maaseutu-kaupungin osien" asukkaiden viihtyvyys paranisi. Politiikka ei saisi sekaantua vaikeuttamaan maalaisen arkielämää.

    Periksi ei pidä antaa ja yhteistoimintaa lisätä!

    Tämän juttuni tarkoituksena on herätellä synnyinseutuni ja maaseudun naapureiden toimintakykyä, kasvattaa talkoohenkeä sekä sisukkuutta, jota vaaditaan yhteisten asioiden hoitamisessa. Ratkaisuja ei pidä tehdä ellei tiedä syitä ja seurauksia. Mm. Suodenniemellä yhteen hiileen puhaltavat, talkoohenkiset, osallistuvat ihmiset ovat rakentaneet, säilyttäneet ja kehittäneet sukupolvien ajan elinmahdollisuuksia luonnonkauniilla paikkakunnalla.. "Yrittänyttä ei laiteta ja kokemus opettaa" kertoo vanha kansa. Uskon, että esi-isien, isovanhempien sekä vanhempien opetus "Pelkällä valituksella ei mitään saada aikaan" on monella maaseudun asukkaalla vielä muistissa.

    Kehitteillä oleva maakunta-uudistus muuttaa, ehkä kehittää positiiviseen suuntaan maaseutuväestön elinoloja. Sastamalan kaupungin päättäjät, nykyiset ja tulevat toivottavasti löytävät yhteiset, positiiviset, kaikkia osapuolia tyydyttävät ratkaisumallit lukuisiin ongelmiin. Ellei niin käy, niin monen entisen pitäjän kylissä näkyy autioituvia, sortuvia taloja. Metsittyvillä pelloilla ei liiku muuta kuin pajupuskien lehdet. Joskus kuoppaista kylätietä ajaa hiljalleen mökkiläinen autollaan luonnonpuistoiksi muuttuvassa maisemassa...

    Sakari Jankkari
    Hervannan yrityslukion evp. rehtori,
    kotiseutuneuvos
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Onko koko maailma vaakalaudalla?

Tälle keskustelupalstalle kirjoitetut viestit julkaistaan palstalla vasta ylläpitäjän hyväksymisen jälkeen.